Как да избелите зъбите си по естествен начин?


публикувано от Naidobriteoferti.bg


​Преди години читателка от Индия ми разказа за естествен начин за избелване на зъби и това е единственият метод, който съм използвала оттогава. Нейното предложение? Използвайте активен въглен, за да избелите зъбите си!

Какво представлява активния въглен?

Някога известен предимно като противоотрова при отравяне, сега активираният въглен се използва за цялото тяло - особено за зъбите и лицето.

Въгленът е форма на въглерод, обикновено е направен от нещо естествено, като кокосови черупки.

Въгленът става „активен“, когато се нагрее на много високa температурa. Интензивната топлина променя плътността му, увеличавайки площта и правейки я много пореста.

​Избелване на зъби с активен въглен?

Бях много скептично настроена относно факта, че въгленът всъщност може да помогне за избелването на зъбите. Вече бях имала досег до активен въглен и знаех какво се случва, когато се разлее върху кухненския под (фугата = съсипана завинаги) и затова е страхувах, че ще изцапа зъбите ми и няма да ги избели.

Как действа въгленът?

Активният въглен е силно абсорбиращо вещество. Той премахва токсините, които се залепват по повърхността му. Той не се абсорбира от тялото, а преминава през стомашно-чревния тракт, така че химикалите и токсините се свързват с него, след това преминават през тялото и се изхвърлят от храносмилателната система.

През 1800 г. двама мъже са приели смъртоносна доза отрова (включително арсен) и са оцелели без поражения… тяхната тайна: смесили са отровите с активен въглен на прах. (Въпреки, че е очевидно: не се опитвайте да повтаряте тези експерименти!)

Как активният въглен ще избели зъбите ви?

И така, фактът, че активният въглен е ефективно средство при отравяне е супер… но наистина ли работи за избелване на зъбите?

Както казах, понеже прахът оцветява всичко, винаги съм се притеснявала, че ще направи същото и със зъбите ми. (Едно от децата ми го хвърли в кухнята веднъж и то оцвети плочките, фугите, дрехите и обувките… да знаете!).

Направих няколко проучвания и разбрах, че въпреки че временно прави устата да изглежда изключително черна (снимка за акцент по- надолу!), той има същия ефект, както и при поглъщане: извежда токсините от устата и премахва петната. (Предупреждение: когато отворите устата си, тя ще е напълно черна и доста страшно изглеждаща! Веднага след като направих това за първи път, бях силно притеснена, че ще оцвети зъбите ми.)

За моя изненада цялото черно се отми и това направи зъбите ми изключително чисти и гладки. След няколко употреби зъбите ми бяха забележимо по-бели.

Допълнителните проучвания, които направих по този въпрос, показаха, че активният въглен може действително да е от полза за промяната на рН-то и здравето на устата и като такъв е ефективен за предотвратяването на кариеси и убиването на лошите бактерии, присъстващи в гниещите процеси при зъбите и гингивитита.

Активният въглен може също да…

 • ​балансира устната микробиома
 • ​предотврати кариесите
 • ​реминализира зъбите
 • подобри лошия дъх

​Разбира се, важно е да се консултирате със своя лекар и зъболекар преди да използвате това или друго вещество вътрешно или орално.

​Как да използваме въглен за избелване на зъбите?

Сигурна съм, че всеки го прави по малко по-различен начин, но ето рутината, която съм  си изградила през годините. Целият процес отнема около 5 минути.

 • 1
  ​Препоръчвам да имате две четки за зъби, едната за прилагането на въглена и една за почистване на устата след това. Можете да ползвате и чаша за изплакване.
 • 2
  ​Потопете чиста, мокра четка за зъби в прахообразния въглен.
 • 3
  ​Наведете се над контейнерчето с въглена и бързо поставете покритата с въглен четка в устата си (това е, за да предпазите мивката).
 • 4
  Четкайте с малки, много нежни кръгове, за да нанесете въглена по всичките си зъби. Оставете да престои 2 минути.
 • 5
  Изплюйте и изплакнете, докато устата ви се изчисти от въглена.  (Отново внимавайте за околните повърхности.)
 • 6
  За всякакъв останал въглен извън устата ви, намокрете втората  чиста четка за зъби, изчеткайте леко и изплакнете.
 • 7
  Избършете мивката с микрофибърна кърпа, преди да е изсъхнала, за най-лесно почистване.

​Ще усетите устата си невероятно чиста…. Вашата мивка, не толкова! Използвайте толкова често, колкото е необходимо.

​Често задавани въпроси за избелване на зъби с активен въглен

​Няколко пъти съм получавала едни и същи въпроси относно този процес, затова попитах приятели, които са зъболекари, и направих допълнителни изследвания, за да се опитам да им отговоря:

​Оцветява ли коронки/фасети/пломби?

​Нямам нито едно от изброените на видимо място, за да споделя опита си от първа ръка. Читателите съобщават, че са опитвали този метод за избелване на зъбите без проблем при такива типове повърхности, но аз определено бих препоръчала да попитате първо зъболекаря си преди да използвате това или нещо друго, ако имате някое от изброените.

​Въгленът извлича ли калция от зъбите?

​Друг въпрос, който съм получавала често. Както винаги, консултирайте се със зъболекар, ако имате притеснения относно зъбите си и преди да използвате някакво вещество, за да ги избелите. Според проучванията, които съм направила, въгленът се свързва най-вече с органични съединения, а не с минерали, така че не трябва да има притеснение, че изтегля калция от зъбите.

​Въгленът твърде абразивен ли е за зъбите?

​Това е едно от притесненията, които някои специалисти по дентална медицина са изразили относно избелването на зъбите с въглен и това е важен въпрос. Не успях да намеря никакви изследвания, които да оценяват колко абразивен е бил въгленът върху повърхността на зъбите. Предложение от моя приятелка, която е зъболекар, е да се използва въглен без четка или търкане.

Тя предполага, че всеки, който се притеснява от абразивността на активния въглен или някой с чувствителни зъби, би могъл да постигне същия ефект като просто слага въглена върху повърхността на зъбите си с пръст или памучен тампон и го остави да седи на повърхността на им в продължение на две минути преди да го изгаргари с вода и да го изплакне.

Това ще позволи на въглена да влезе в контакт с повърхността на зъба достатъчно дълго, за да се отстранят повърхностните петна без измиване или търкане, което може да бъде твърде абразивно. Използването на четка за зъби със закръглени върхове е по-нежно към зъбите и е по-добро като идея за оралното здраве като цяло.

​Върху какви петна действа въгленът?

​Моята приятелка зъболекар също ми каза, че активният въглен действа само върху повърхностните петна, с които може да се свърже, особено тези от напитки като кафе и чай. Обикновено не работи върху зъби, които са пожълтели от антибиотици или други вътрешни проблеми.

По-бели зъби? Актуализация

След няколко месеца използване на активен въглен съм много щастлива колко бели са станали зъбите ми!

Ето снимка, която изрязах от семейна сватба. Много съм доволна от резултатите!

​Финално заключение за избелването на зъбите

​Планирам да продължавам да избелвам зъбите си с активен въглен, така че ако искате да го тествате, можете да го направите тук:

​Вземете една опаковка избелваща пудра от активен въглен днес за 19,95лв (30гр=запас от 2 месеца) ​+ две бамбукови четки БОНУС към нея

Бъдете крачка пред всички останали

Нашия вътрешен списък получават най-добрите предложения преди
всички останали!